pátek 21. září 2018

Terry Riley & Gyan Riley ‎– Live (Sri Moonshine, 2011)

Průkopník minimalismu Terry Riley se aktuálně s nadšením věnuje rodinnýmu podniku, totiž hraní v duu se synem Gyanem. Pro mě je tahle stránka docela překvapením, protože Rileyho seniora mám přece jen z klasických desek zaškatulkovanýho jinak.
Junior, který hraje na kytaru a dřív se objevil mj. i po boku Johna Zorna, Lou Reeda nebo Ivy Bittový, na tomhle albu předvádí košatější styl hraní evokující flamenco (třeba skladba Las Puertas) nebo klasický sonáty, zatímco jeho táta se drží repetitivnějších motivů a občas připomene, že si kdysi přivydělával jako pianista v jazz barech (Work Song).
To nejlepší na tomhle albu, který vzniklo výběrem živáků z let 2004 až 2010, je ale to, že se do škatulek moc nevejde a když třeba v mojí oblíbený Mongolian Winds zazní něco jako orientální motivy, nezní to nijak nepatřičně. Improvizace tu evidentně dostala hodně prostoru a naštěstí je to spíš živelná záležitost než přehlídka technických dovedností. To platí i pro bezvadně ležérní zpěv. Když Terry Riley tvrdí, že ho momentálně nenaplňuje nic tolik, jako hraní v rodinným duu, nemám důvod mu nevěřit.

Verdikt: 81%

Žádné komentáře:

Okomentovat